Doç. Dr. Bulat Aytek ŞIK Bebekleri

Tüpbebek Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Yenilikler

1)Histeroskopi

Rahim içi ve rahim duvarında meydana gelen hastalıkların tespit edilmesinde ve tedavisinde histeroskopi yöntemi kullanılmaktadır. Histeroskopi yöntemi, tanının ve teşhisin yapılmasında, yanılma riskini en aza indirir. Ancak histeroskopi, tecrübe isteyen bir uygulamadır. Bu yöntemde deneyimli ve bilgili uzmanlar tarafından gerçekleştirilmemesi halinde, çeşitli riskler meydana gelebilir.

Rahmin içerisine histereskop ile girilerek, rahim içi ve duvarından görüntü alınması sağlanır. Buna benzeyen diğer operasyonlardan daha güvenilir olduğu kabul edilmektedir. Rahim alınması olasılığını ortadan kaldıran histeroskopi, neredeyse bütün rahim hastalıklarının tedavisinde kullanılabilmektedir.

2) Embriyonun Genetik İncelenmesi

3) ERA Testi

Rahimin, embriyoyu kabul edeceği en uygun olan zamanı belirleyen ve çok ileri genetik bir testtir ERA. Bu test ile rahmin içerisinden bir parça alınarak, toplamda 238 genin incelenmesi sağlanır. Bununla beraber, rahmin embriyo verilmesi için müsait olup olmadığı yüksek bir doğruluk ile tespit edilir. Tekrarlayan implantasyon başarısızlığı bulunan, yani geçmişinde 3 tüp bebek denemesinden, toplamda minimum 4 tane kaliteli sayılabilecek embriyonun transfer edilmesine rağmen, hamile olamayan anne adaylarına uygulanabilmektedir.

ERA testinin yapılması planlanan çiftlerden, tüp bebek yöntemi ile sağlanmış olan kaliteli 3. gün veya 5. gün blastokist dönemi embriyoların rahme transfer edilmeden dondurulmaları sağlanır. Bu işlemden minimum 2 ay sonra, rahmin kalınlaştırılması ile alakalı tedavinin gerçekleştirilmesinin ardından, özel bir aletin yardımı ile doku biyopsisinin yapılması sağlanır. Daha sonra, dokular özel bir tüpün içerisine alınarak, genetik merkezine gönderilir.

Rahimin embriyonun tutunması için uygun olan günlerin tespit edilmesi sağlanır. Rahimin belirlenen günler içerisinde embriyoya transfer edilmesi uygun görünüyor ise, bir sonraki adet döneminde embriyo çözme-nakil etme tedavisinin yapılması planlanır. Özetleyecek olursak ERA testi; endometriumun embriyoyu ne zaman kabul edileceğinin belirlenmesine yarayan, bu sayede de hamilelik olasılığını arttıran bir yöntemdir. Yapılmakta olan çalışmaların sonuçlarına bakıldığı zaman, tekrarlayan başarısızlık ile karşılaşan çiftlerin, yaklaşık % 27 si ile % 30 unda başarı sağlanmıştır.

4) İntralipid Serumlar

5)Assisted hatching ( yardımlı ayrılma)

Embriyonun rahmin içerisinde tutunabilmesini sağlamak için, dış kabuğundan kurtulması gerekmektedir. Assisted hatching (yardımlı ayrılma) rahim içine yerleşmesini daha da basit bir hale getirmek için, yumurtanın kabuğunun yırtılmasına yardım eder. Tüp bebek tedavilerinde de uygulanmakta olan bu yöntem, yalnızca gereksinim duyulan hastalar üzerinde etkili olmaktadır.

Etkili olunabilecek olan durumlar ise; yumurta kabuğu kalın olanlar, donmuş embriyo transfer edilecek durumlar, yinelenen tüp bebek başarısızlığı bulunan kişiler ve 40 yaşından fazla olan hastalardır. Teknik açıdan, kabuğun mekanik olarak yırtılabildiği gibi, eritici bir sıvı yardımı ile kimyasal olarak da yırtılması sağlanabilir. Son zamanlarda gelişen bir başka yöntem ise, lazer yardımı ile yırtıkların oluşturulmasını sağlamaktır.