Yumurtalıkların Uyarılması

Yumurtalıkların Uyarılması

Kadınlar, her ay adetin 13-15. günlerinde bir yumurta geliştirip, yumurtlarlar bu yumurta tüplerde sperm ile birleşir ve embriyo oluşur. Tüp bebek tedavisinde amaç çok sayıda folikül yani yumurta elde etmektir. Tüp bebeğin basamaklarında kayıplar olabileceği için, yumurtalıkların uyarılması sonrasında ne kadar fazla yumurta toplanırsa, tedavi başarısının o denli yüksek olma ihtimali bulunmaktadır. Toplanan yumurta sayısının fazlalığı, elde edilen kaliteli embriyo (5. gün-blastosist) sayısını arttıracağı için, hem taze embriyo transferi sonrası, hem de donmuş embriyo transferi sonrasında gebe kalma ihtimalini yükseltir.

Tüpbebek tedavisinde kişiye özel tedavi protokolleri uygulanmaktadır. Tüpbebek tedavisi uygulanacak hastalarımız adetin 2. veya 3. günü ultrason ile muayene edilerek rahim ve yumurtalıkları kontrol edilir. Sonrasında yumurtalıkları uyarıcı iğnelere  başlanır. İğneleri her gün aynı saatte yaptırmanız gerekmektedir. İğneleri her gün saat 14:00-20:00 arasında yaptırmanız tercih edilir. Size ilaç dozlarınızı tarif eden ayrıntılı tedavi takip kağıdı hemşirelerimiz tarafından verilecektir. Ardından belli aralıklarda ultrasonografi muayenesi ile gelişen foliküllerin boyutları ölçülerek takibiniz yapılır. Olgun yumurta genelde çapı genellikle 16-17 mm’nin üzerinde olan foliküllerden elde edilir. Tercihen 3 veya daha fazla folikül 17mm’nin üzerine ulaştığında hCG (yumurta çatlatma iğnesi) uygulanır. Çatlatıcı iğneyi uygulamadaki amaç yumurtaları çatlatmak değil yumurtaların son olgunlaşmasını sağlamaktır. Yumurtalar çatlamadan önce, bunların toplanması gereklidir. Genellikle hCG saatinden 35-36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. hCG uygulama saati son derece önemlidir. Size verilen saate tam olarak uymanız şarttır.

Kullanılan İlaçlar;

Yumurta Geliştirmek için; recFSH, HMG, FSH+LH, Klomifen Sitrat vb ilaçlar

Yumurta Çatlaması için; hCG, GnRH Analogları (aşırı uyarılma durumları olduğunda tek başına kullanılır). Çatlatıcı iğneyi uygulamadaki amaç yumurtaları çatlatmak değil yumurtaların son olgunlaşmasını sağlamaktır. Yumurtalar çatlamadan önce, bunların toplanması gereklidir. Genellikle hCG saatinden 36 saat sonra yumurta toplama işlemi yapılır. HCG uygulama saati son derece önemlidir. Size verilen saate tam olarak uymanız şarttır.

Yumurta Çatlamasını Engellemek için; GnRH Antagonistleri, Progestron tabletleri,